Методико-концептуальні засади інноваційно-інклюзивного розвитку соціальної сфери регіону: виклики цифровізації і смарт-спеціалізації - Васильців, Тарас Григорович; Мульска, Ольга Петрівна; Бараняк, Ігор Євгенович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовуються методико-концептуальні засади інноваційно-інклюзивного розвитку соціальної сфери регіонів України з урахуванням сучасних викликів цифровізації та смарт-спеціалізації. Концептуалізовано зміст інноваційного й інклюзивного підходів у формуванні нової моделі соціальної політики, зорієнтованої на людиноцентризм, паритет доступу до можливостей, підвищення ефективності та інституційної стійкості регіональних соціальних систем. Виокремлено ключові структурні компоненти моделі: розвиток людського потенціалу, соціальне партнерство та публічно-приватну взаємодію, цифрову трансформацію соціальних послуг, нормативно-інституційне забезпечення, культуру соціальних інновацій. Доведено, що синергія інноваційності, інклюзивності та цифровізації формує передумови для зростання якості життя, посилення соціальної згуртованості й підвищення конкурентоспроможності регіонів у післявоєнний період. Обґрунтовано доцільність розгляду інноваційно-інклюзивної моделі як стратегічного орієнтира регіональної соціальної політики України. Ключові слова: інноваційно-інклюзивний розвиток, соціальна сфера, цифровізація, смарт-спеціалізація, людиноцентризм, соціальне партнерство, регіональна політика.