Методика роботи спортивних секцій у НУШ - Сорокіна, Світлана; Кулик, Ірина; Славінська, Тетяна; Горельонкова, Надія (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті висвітлено методичні засади організації та функціонування спортивних секцій у контексті реалізації Концепції Нової української школи. Актуальність теми зумовлена необхідністю формування в учнів культури здорового способу життя, розвитку соціальних компетентностей і виховання командного духу в умовах модернізації освітнього середовища. Підкреслено, що ефективна методика організації спортивних секцій сприяє не лише підвищенню інтересу школярів до рухової активності, а й формуванню сталих мотивацій до занять спортом, самодисципліни та відповідального ставлення до власного здоров’я. Проаналізовано сучасні підходи до розвитку фізичної культури в школі, де спортивні секції розглядаються як інструмент особистісного зростання, соціалізації та профілактики гіподинамії серед дітей. Визначено доцільність упровадження інноваційних технологій у тренувальний процес, зокрема використання цифрових ресурсів для моніторингу результатів, елементів гейміфікації, проєктної діяльності та індивідуалізації навчання. Зазначено, що така інтеграція забезпечує підвищення мотиваційної складової, робить фізичну культуру більш привабливою для сучасних учнів і сприяє реалізації принципів компетентнісного підходу. Розкрито критерії ефективності секційної роботи, які охоплюють педагогічні, організаційні та психологічні аспекти. Акцентовано увагу на необхідності підготовки педагогічних кадрів нового типу – тренерів і вчителів, здатних виступати фасилітаторами розвитку учнів, мотиваторами та лідерами освітнього простору. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання запропонованих методичних підходів для вдосконалення організації спортивних секцій у закладах загальної середньої освіти. Зроблено висновок, що методика роботи спортивних секцій у НУШ є не лише педагогічним, а й соціально значущим чинником розвитку школи. Її вдосконалення забезпечує формування гармонійно розвиненої, активної та здорової особистості, здатної до співпраці, саморозвитку й свідомого вибору здорового способу життя. Ключові слова: Нова українська школа, фізичне виховання, спортивні секції, методика, здоровий спосіб життя, інноваційні технології, мотивація учнів.