Процесне моделювання функціонування структур девелоперського бізнесу - Лещинський, Віктор Петрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено комплексний аналіз і теоретичне обґрунтування необхідності процесного моделювання функціонування структур девелоперського бізнесу в сучасних умовах. Визначено специфічні особливості суб’єктів інвестиційно-будівельної діяльності, що зумовлюють важливість територіальних аспектів формування та розвитку бізнес-моделей і інвестиційно-виробничих ланцюгів девелоперських компаній. Ці фактори зумовлюють необхідність урахування об’єктивних сукупностей ресурсно-організаційних елементів, які забезпечують функціонування та розвиток інтегрованих інвестиційно-виробничих структур девелоперського бізнесу як складних, ієрархічно організованих територіально-виробничих систем. Ефективність таких структур значною мірою визначається вибором раціонального організаційно-економічного механізму формування та розвитку територіальної системи розвитку девелоперського бізнесу. Обґрунтовано, що вдосконалення підходів до аналізу, організаційного та економічного моделювання у процесі розроблення й прийняття стратегічних рішень з метою досягнення узгоджених бізнес-цілей і соціально-економічного розвитку територій, на яких функціонують підприємства, є одним із ключових напрямів розвитку механізмів формування та розвитку територіальної системи девелоперського бізнесу. У статті доведено, що інвестиційно-будівельна діяльність являє собою складну, багаторівневу систему взаємопов’язаних процесів різної природи та функціональної ролі в межах єдиного інвестиційно-будівельного циклу. Реалізація процесного моделювання на основі декомпозиції процесів функціонування інтегрованих інвестиційно-виробничих структур девелоперського бізнесу з метою формування механізму територіального розвитку потребує ієрархічного відображення ключових об’єктних сфер, що дозволяє ідентифікувати основні процеси в межах функціонування територіальної системи розвитку девелоперського бізнесу відповідно до кожної об’єктної області. Ключові слова: процесне моделювання, девелоперський бізнес, інвестиційно-будівельна діяльність, інтегровані структури, територіальна система розвитку, організаційно-економічний механізм, ієрархічна структура.