Фінансові аспекти розвитку підприємств книжкової сфери: виклики та перспективи - Богдан, Іван Володимирович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Досліджено фінансові аспекти функціонування підприємств книжкової сфери в умовах цифровізації та трансформації ринку, визначено ключові виклики та обґрунтувано перспективні напрями фінансового розвитку галузі. Комплексно проаналізовано фінансовий стан книжкової індустрії, виявлено критичні проблеми фінансового забезпечення діяльності видавництв, книгарень та дистриб’юторів, а також розроблено стратегічні рекомендації щодо оптимізації фінансових моделей підприємств книжкової сфери. Встановлено, що книжкова індустрія переживає період глибокої фінансової трансформації, зумовленої цифровізацією, зміною споживчих переваг та макроекономічними викликами. Виявлено ключові фінансові проблеми галузі: високі постійні витрати при зниженні обсягів реалізації друкованої продукції, труднощі з доступом до фінансування, низька рентабельність традиційних бізнес-моделей, недостатня капіталізація підприємств. Визначено перспективні напрями фінансового розвитку: диверсифікація джерел доходів через цифрові формати, оптимізація структури витрат, впровадження інноваційних моделей монетизації контенту, розвиток альтернативних каналів продажу, використання краудфандингу та партнерських фінансових схем. Обґрунтовано необхідність державної фінансової підтримки галузі як стратегічно важливої для збереження культурної ідентичності та розвитку освіти. Ключові слова: фінансове забезпечення, фінансові чинники, книжкова індустрія, видавнича справа, цифровізація, фінансові моделі, рентабельність, фінансування культури, інноваційні бізнес-моделі, стратегії.