Психолого-педагогічні основи формування та розвитку емоційного інтелекту здобувачів вищої освіти - Омельченко, Анетта Іванівна; Навроцька, Інна Степанівна; Білоножко, Наталія Йосипівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано психолого-педагогічні засади розвитку емоційного інтелекту здобувачів вищої освіти. Розкрито сутність емоційного інтелекту як інтегративної здатності особистості, що поєднує когнітивні, емоційні та соціальні компоненти і забезпечує розвиток саморегуляції, емпатії та комунікативної культури. Визначено психолого-педагогічні умови формування емоційної компетентності, зокрема створення емоційно безпечного освітнього середовища, використання інтерактивних, тренінгових і рефлексивних технологій, підготовку викладачів до емоційно-компетентної взаємодії. Сформульовано практичні рекомендації для викладачів і психологів щодо інтеграції завдань розвитку емоційного інтелекту у навчально-виховний процес. Підкреслено значення емоційного інтелекту як чинника успішної соціалізації, академічної результативності та професійної самореалізації майбутніх фахівців. Ключові слова: емоційна компетентність, професійне становлення, саморегуляція, емпатія, комунікативна культура, психолого-педагогічні умови, освітнє середовище, тренінгові технології.