Економічні наслідки впровадження систем вуглецевого моніторингу у світовому судноплавстві - Толобаєв, Георгій Геннадійович (Академічні візії, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена потребою адаптації світового судноплавства до вимог декарбонізації, що змінюють економічну логіку управління витратами та конкурентоспроможністю. Метою статті є з’ясування теоретичних і практичних засад впливу систем вуглецевого моніторингу на економічні параметри судноплавства та обґрунтування шляхів підвищення енергоефективності й фінансової стійкості флоту. Методологія дослідженнябазується на системному, порівняльному та аналітичному підходах із використанням статистичного аналізу та економічного моделювання. У результаті дослідження доведено вплив MRV і DCS на формування нової витратної структури, у якій енергоефективність стає чинником конкурентоспроможності. З ’ ясовано , що MRV і DCS формують основу нової економіки судноплавства. Подальші дослідження мають бути спрямовані на моделювання сценаріїв декарбонізації та автоматизацію MRV/DCS з використанням штучного інтелекту.