Національні методи оздоровлення засобами фізичної культури: наукове підґрунтя, філософія та практична значущість - Товстоп’ятко, Федір Федорович; Притула, Олександр Леонтійович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті представлено наукове обґрунтування національних оздоровчих практик як багатокомпонентної системи, що поєднує рухові, психофізіологічні, сенсомоторні та соціокультурні елементи. Мета дослідження – всебічне наукове обґрунтування національних методів оздоровлення як цілісного засобу фізичної культури, визначення їх філософських, біомеханічних, психофізіологічних та соціокультурних підвалин, а також висвітлення їх практичної значущості для зміцнення здоров’я населення різних вікових і професійних груп. Об’єкт дослідження – процес оздоровчого впливу засобів фізичної культури на фізичний, функціональний, психофізіологічний та емоційно-поведінковий стан людини. Предмет дослідження – національні методи оздоровлення як етнокультурно зумовлена система рухових, дихальних, психофізіологічних і ритуально-поведінкових практик, їх структура, механізми впливу та можливості застосування в сучасній фізичній культурі. Проаналізовано сучасні дослідження, які підтверджують ефективність традиційних форм рухової активності для розвитку координації, балансу, стійкості, емоційної регуляції та соціальної взаємодії. На основі систематизації літературних джерел і змістового аналізу визначено ключові механізми впливу національних рухових практик на організм людини, зокрема їх здатність активізувати кінетичні ланцюги, посилювати сенсомоторну інтеграцію та підтримувати психофізіологічну рівновагу. Запропоновано структуровану модель цих практик із виділенням компонентів, прикладів вправ та специфічних ефектів впливу. Встановлено, що традиційні рухові форми мають значний оздоровчий потенціал та можуть бути інтегровані у сучасні програми фізичного виховання, рекреації й оздоровчого тренування. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані зі стандартизацією навантаження, інструментальною діагностикою ефектів та визначенням оптимальних умов застосування національних методів у різних вікових і цільових групах. Ключові слова: національні оздоровчі практики; традиційні рухові форми; рухливі ігри; координація; сенсомоторна інтеграція; психофізіологічний стан; біомеханічні механізми; оздоровча фізична культура; культурні традиції; рухова активність.