Формування адаптивного організаційно-економічного механізму управління ризиками у глобальних ланцюгах постачання - Барський, Михайло Віталійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. З огляду на посилення невизначеності та ризиків у міжнародних ланцюгах постачання, виникає необхідність розробки ефективних організаційно-економічних механізмів управління, що дозволять мінімізувати загрози та забезпечити стійкість бізнесу в умовах глобальної економіки. Метою дослідження було обґрунтувати та вдосконалити організаційно-економічний механізм управління ризиками в глобальних ланцюгах постачання в умовах зростання турбулентності міжнародного середовища. Дослідження підтвердило, що глобальні ланцюги постачання відіграють ключову роль у міжнародній економіці, забезпечуючи ефективний рух товарів від виробника до кінцевого споживача. В умовах зростаючої турбулентності міжнародного економічного середовища суттєво збільшується рівень ризиків, що мають соціально-економічний, технологічний та геополітичний характер. Для зниження цих ризиків необхідно впроваджувати ефективні організаційно-економічні механізми, серед яких диверсифікація постачальників і маршрутів, оптимізація управління запасами, розвиток партнерських відносин та використання сучасних цифрових технологій. Інновації, такі як блокчейн, Інтернет речей та штучний інтелект, підвищують прозорість, оперативність і адаптивність ланцюгів постачання, що сприяє зниженню ризиків. Удосконалення системи управління ризиками базується на послідовному впровадженні етапів ідентифікації, оцінки, моніторингу ризиків, а також розробці планів кризового реагування і налагодженні активної комунікації між учасниками ланцюгів постачання. Важливими чинниками підвищення конкурентоспроможності та стійкості підприємств є гнучкість, адаптивність, інтеграція бізнес-процесів та формування довгострокових партнерських відносин. Результати дослідження дозволяють рекомендувати впровадження розроблених організаційно-економічних заходів для підвищення ефективності управління ризиками, забезпечення стабільності постачань і сталого розвитку підприємств у сучасних умовах глобальної економіки. Ключові слова: глобальні ланцюги постачання, управління ризиками, організаційно-економічний механізм, диверсифікація, цифрові технології, сталий розвиток, корпоративна соціальна відповідальність.