Правова протидія використанню криптовалют як засобу фінансування терористичної діяльності - Лукʼянюк, Юлія Вікторівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Сучасні виклики міжнародної безпеки характеризуються трансформацією механізмів фінансування терористичних організацій, що активно адаптуються до технологічних інновацій. Криптовалюти, забезпечуючи анонімність транзакцій та децентралізовану структуру операцій, створюють принципово нові можливості для обходу традиційних систем фінансового моніторингу та контролю. Це дослідження аналізує сучасний стан правового регулювання цифрових валют у контексті протидії терористичному фінансуванню. Методологічна основа дослідження включає компаративний аналіз національних законодавчих систем, вивчення міжнародних стандартів протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму, а також аналіз судової практики у справах, пов’язаних із використанням криптовалюту у злочинних цілях. Особливу увагу приділяють вивченню технічних характеристик блокчейн-технологій, що визначають специфіку правового регулювання цифрових активів в антитерористичному законодавстві. Дослідження виявляє суттєві прогалини у чинному правовому регулюванні, зумовлені динамічним розвитком криптовалютних технологій та недосконалістю механізмів міжнародного співробітництва у цій сфері. Аналізуються основні напрями вдосконалення нормативно-правової бази, включаючи розробку спеціалізованих процедур ідентифікації підозрілих транзакцій у децентралізованих мережах та створення ефективних механізмів міжвідомчої взаємодії. Практична значимість роботи полягає у формулюванні конкретних пропозицій щодо модернізації антитерористичного законодавства з урахуванням особливостей функціонування криптовалютних систем. Пропонуються механізми гармонізації національних підходів до регулювання цифрових валют, що забезпечують баланс між потребами правоохоронних органів у ефективному контролі та збереженням інноваційного потенціалу фінансових технологій. Результати дослідження демонструють необхідність комплексного підходу до правової протидії використанню криптовалют з терористичною метою, що передбачає інтеграцію технологічних рішень моніторингу блокчейн-мереж з традиційними методами фінансових розслідувань. Обґрунтовується важливість розвитку спеціалізованих компетенцій правоохоронних органів та створення міжнародних платформ обміну інформацією про підозрілі криптовалютні операції. Висновки дослідження наголошують на критичній важливості своєчасної адаптації правових механізмів до викликів цифрової економіки, при цьому забезпечуючи дотримання фундаментальних принципів правової держави та захисту прав людини. Запропоновані рекомендації можуть бути основою для розробки ефективної стратегії протидії терористичному фінансуванню в умовах глобальної цифровізації фінансових відносин.