Дидактична модель застосування освітніх технологій у процесах професійної підготовки фахівців сектору безпеки - Демченко, Олексій Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено аналіз стану дослідження проблем професійної підготовки фахівців сектору безпеки у вітчизняних і зарубіжних наукових джерелах. Встановлено, що основні підходи зосереджені на вивченні змістових, діяльнісних та технологічних аспектів підготовки, але існує недостатня узгодженість між структурою професійної компетентності та механізмами її формування в умовах сучасних освітніх середовищ. На основі узагальнення сутнісних ознак професійної діяльності визначено комплекс характеристик, що обумовлюють потребу у використанні освітніх технологій: багатофакторність операційних процесів, динамічність безпекових ситуацій, наявність латентних загроз та необхідність міжвідомчої координації. У роботі обґрунтовано дидактичну модель застосування освітніх технологій у професійній підготовці майбутніх фахівців сектору безпеки. Модель сформована як багаторівнева система, що включає цільовий, змістовий, педагогічно-дидактичний і технологічний компоненти. Показано, що формування професійної компетентності відбувається через послідовну інтеграцію когнітивного, діяльнісного, операційно-технологічного та регулятивного рівнів, кожен з яких відтворюється у навчальному середовищі засобами освітніх технологій. Проаналізовано процеси, які забезпечують перехід від засвоєння понять до виконання операційних дій, а також встановлено механізми оцінювання, що забезпечують відтворюваність і контрольованість результатів. Отримані результати дозволяють конкретизувати структурні елементи професійної компетентності та уточнити логіку її формування у технологічно підтриманих освітніх системах. Запропонована модель може бути використана як основа для модернізації програм підготовки, формування критеріїв оцінювання та визначення технологічних вимог до організації навчального процесу у сфері безпеки. Ключові слова: дидактична модель, застосування освітніх технологій, сутнісні ознаки, структура професійної компетентності майбутнього фахівця сектору безпеки, професійна підготовка.