Науково-педагогічні підходи до реалізації військово-патріотичного виховання у практиці закладів освіти України (кінець ХХ – початок ХХІ ст.) - Кучинська, Ірина Олексіївна; Крамар, Дмитро Сергійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз становлення та розвитку системи військово-патріотичного виховання в закладах освіти України наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття. Розкрито еволюцію нормативно-правових засад, змістових компонентів і педагогічних підходів, що визначали цей напрям у різні історичні періоди. Особливу увагу приділено трансформації виховної роботи в умовах російсько-української війни, що зумовила посилення практичної, психологічної та громадянської складових підготовки учнів. Здійснео теоретичний аналіз поняття «військово-патріотичного виховання» в українській науково-педагогічній думці. Обґрунтовано напрями подальшого вдосконалення системи, зокрема модернізацію змісту, застосування інтерактивних і цифрових технологій, розвиток медіаграмотності, психологічної стійкості та міжсекторальної взаємодії. Ключові слова: військово-патріотичне виховання; національна ідентичність; громадянська свідомість; безпекова освіта; медіаграмотність; психологічна стійкість; старшокласники; педагоги; освітня політика; «Захист України»; національно-патріотичні програми.