Економічна оптимізація трихологічних послуг: стратегії персоналізації та ринкової диференціації - Malaniuk, Khrystyna (Академічні візії, 2024)
Анотація. Метою статті було обґрунтувати теоретичні та практичні підходи до економічної оптимізації трихологічних послуг шляхом поєднання персоналізації сервісу, інноваційних технологій і раціонального управління ресурсами. Дослідження було спрямоване на визначення ефективних моделей розвитку трихологічних клінік і салонів у контексті зростаючої конкуренції, структурних змін у медико-косметологічному секторі та підвищення ролі індивідуалізованого підходу до споживача. Методологічну основу дослідження становили системний, економіко-аналітичний, порівняльний і структурно-логічний методи. Застосування принципів міждисциплінарного аналізу дозволило поєднати економічні, управлінські та технологічні аспекти функціонування трихологічних послуг. Результати дослідження показали, що економічна ефективність трихологічних центрів безпосередньо залежала від здатності інтегрувати персоналізовані технології в операційні процеси. Було визначено основні напрями оптимізації, серед яких – упровадження персоналізованих програм обслуговування на основі генетичних і біоаналітичних даних, використання штучного інтелекту для діагностики та маркетингової автоматизації, застосування інноваційних процедур (PRP-терапії, нанокапсульованих препаратів, фотонної терапії), формування ефективних моделей управління витратами та персоналом, а також розвиток партнерських екосистем у сфері медико-косметології. Доведено, що ці інструменти сприяли підвищенню прибутковості підприємств, зниженню собівартості процедур і зміцненню клієнтської лояльності. Отримані результати можуть слугувати аналітичним підґрунтям для розроблення бізнес-стратегій, спрямованих на підвищення ефективності управління ресурсами, диференціацію послуг і формування конкурентних переваг у галузі. Ключові слова: персоналізація, інноваційні технології, штучний інтелект, ресурсна ефективність, собівартість процедур, клієнтська лояльність.