Інтеграція адміністративного та HR-менеджменту в системі управління соціальними комунікаціями авіаційних підприємств: стратегічний ресурс сталого розвитку цивільної авіації - Баранов, Віталій; Письменна, Марія; Євдокимов, Євген (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню стратегічного значення інтеграції адміністративного та HR-менеджменту в управлінні соціальними комунікаціями авіапідприємств. Обґрунтовано, що в умовах глобальної конкуренції, цифровізації та високих вимог до безпеки така інтеграція стає ключовим ресурсом зміцнення стійкості й репутації авіакомпаній. Уточнено зміст понять адміністративного менеджменту, HR-менеджменту та соціальних комунікацій у специфічному регуляторному полі авіації. На основі аналізу кейсів Ryanair, Boeing та досвіду українських перевізників під час війни визначено типові комунікаційні проблеми, що виникають через розрив між управлінськими та кадровими процесами: слабку ескалацію ризиків, низький рівень діалогу з персоналом, збої у внутрішній взаємодії та кризовій комунікації. Запропоновано практичні кроки інтеграції: створення спільних робочих груп керівництва та HR-відділів, упровадження цифрових платформ для внутрішньої комунікації, розробка єдиних кризових протоколів, а також включення комунікаційних індикаторів – рівня залученості персоналу, задоволеності пасажирів, ефективності зворотного зв’язку – до системи KPI. Показано, що такі заходи забезпечують узгодженість процедур, підвищують операційну безпеку, зменшують ризики, пов’язані з людським фактором, та сприяють формуванню культури безпеки. Сформовано комплекс критеріїв оцінювання ефективності інтегрованого підходу, який охоплює операційні показники (збої, інциденти, затримки), соціально-психологічні (плинність кадрів, результати опитувань, рівень довіри), репутаційні (динаміка скарг, стійкість бренду в кризах) та економічні (витрати на виправлення помилок, продуктивність праці). Доведено, що інтеграція адміністративного та HR-менеджменту формує цілісну модель управління, яка підсилює стійкість, конкурентоспроможність та адаптивність авіапідприємств до викликів сучасного середовища. Ключові слова: інтеграція менеджменту, адміністративний менеджмент, HR-менеджмент, соціальні комунікації, авіапідприємства, цивільна авіація, сталий розвиток, управління персоналом, кризові комунікації, операційна безпека, корпоративна культура, стратегічне управління.