Дисциплінарна відповідальність судового виконавця за законодавством Польщі: поняття та ознаки - Дутка, Іван Васильович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз дисциплінарної відповідальності судового виконавця (komornika sądowego) за законодавством Республіки Польща крізь призму його конституційного статусу як представника професії суспільної довіри. На основі положень Конституції РП, Закону «Про судових виконавців», а також доктринальних підходів і практики Конституційного Трибуналу з’ясовано зміст поняття дисциплінарної відповідальності судового виконавця, ознаки, її публічно-правову природу та цільове призначення. Розкрито автономний характер польської моделі дисциплінарної відповідальності, яка передбачає вичерпний перелік стягнень щодо судових виконавців, асесорів та стажистів, додаткові заходи реагування (оприлюднення дисциплінарного рішення, обов’язок вибачитися перед потерпілим), погашення стягнення, давність притягнення та розгалужені правові наслідки для статусу виконавця в системі професійного самоврядування й доступу до професії. Доведено, що поєднання майнових, організаційних та репутаційних наслідків дисциплінарних стягнень виконує не лише каральну, а насамперед превентивну, виховну й кадрово-фільтраційну функції, спрямовані на підтримання високого стандарту публічної служби у сфері примусового виконання рішень. Окрему увагу приділено позиції Конституційного Трибуналу щодо непропорційності довічної заборони повторного доступу до професії після застосування найсуворішого стягнення, що підкреслює вимогу дотримання принципу пропорційності обмежень конституційних прав. Зроблено висновок про методологічну цінність польської моделі для вдосконалення українського інституту дисциплінарної відповідальності приватних виконавців, зокрема в частині нормативного закріплення статусу професії суспільної довіри, прозорої системи стягнень і збалансованого розподілу ролі держави та професійного самоврядування.