«Солодка Даруся» Марії Матіос крізь призму студії травми - Росул, Діана; Мафтин, Наталія (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано роман Марії Матіос «Солодка Даруся» крізь призму студій травми в контексті сучасних гуманітарних підходів та українського воєнно-історичного досвіду. Показано, як у творі поєднуються індивідуальна травма головної героїні (дитячий шок, почуття провини, німота, соматичні симптоми) та колективна травма спільноти Черемошного, зумовлена репресіями, війною, зміною влад і депортаціями. З’ясовано, що важливу роль відіграють ритуали, символи, а також зворотна хронологія й фрагментарна структура наративу, які моделюють травматичний досвід. Матеріал цієї статті може бути використаним у процесі підготовки матеріалів уроку з позакласного читання чи для гурткової роботи в школі.