Стратегічний адміністративний менеджмент оптимізації та розвитку фінансових потоків аграрних підприємств - Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено стратегічний адміністративний менеджмент у системі фінансових потоків аграрних підприємств як структуроутворювальний чинник їх стійкого функціонування в умовах ринкової турбулентності та інституціональних змін. Обґрунтовано, що фінансова діяльність аграрних підприємств залежить від поєднання внутрішніх параметрів – структури капіталу, інвестиційної активності, організації виробничих процесів – та зовнішніх детермінант, серед яких домінують волатильність цін, логістичні обмеження, доступність кредитних ресурсів і регуляторні коливання. Встановлено, що фінансові потоки формують основу фінансового потенціалу підприємств, забезпечуючи відтворення виробництва, ліквідність і можливості розвитку. Розкрито, що методологія менеджменту фінансових потоків ґрунтується на системному баченні підприємства як відкритої динамічної структури, у якій фінансові процеси відображають стан виробничих і організаційних підсистем та реагують на інституціональні трансформації аграрного сектору. Проаналізовано інституційні та ринкові фактори, що визначають конфігурацію та динаміку фінансових потоків, зокрема вплив регуляторної політики, податкового середовища, логістичних бар’єрів та сезонно-циклічних коливань. Доведено, що структурні дисбаланси у взаємодії між державними інституціями, фінансовими організаціями й підприємствами формують латентні ризики, які проявляються у розривах ліквідності та зниженні оборотності капіталу. Систематизовано стратегічні інструменти адміністративного менеджменту – бюджетування, контролінг, аналітичні моделі прогнозування, ризик-менеджмент, інноваційно-інвестиційні механізми, – які забезпечують оптимізацію руху ресурсів та підвищення стійкості фінансових процесів у середовищі підвищеної невизначеності. Визначено, що розвиток фінансового потенціалу аграрних підприємств передбачає інтеграцію аналітичних, технологічних та організаційних рішень, спрямованих на мінімізацію фінансових дисбалансів, посилення адаптивності та формування довгострокових траєкторій економічного розвитку. Показано, що стратегічний підхід до управління фінансовими потоками забезпечує можливість синхронізації виробничих, інвестиційних і фінансових рішень, що є необхідною умовою стійкості аграрного сектору в умовах структурних трансформацій економіки.