Легка атлетика як засіб підвищення рухової активності дітей шкільного віку в сучасних реаліях - Галан, Ярослав Петрович; Ярмак, Олена Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальність статті обумовлена критичним зниженням рівня рухової активності школярів, яке посилюється наслідками повномасштабної війни, зростанням стресового навантаження, післяковідних наслідків та домінування онлайн-навчання. Метою статті є теоретичний аналіз наукових джерел та узагальнення передового європейського досвіду щодо застосування засобів легкої атлетики для профілактики гіподинамії серед дітей шкільного віку. На основі аналізу наукової літератури було узагальнено структуру та зміст компонентів рухової активності дітей шкільного віку, які цілеспрямовано формуються засобами легкої атлетики. Детально проаналізовано європейські програми залучення дітей до занять легкою атлетикою як основного інструменту профілактики гіподинамії. Підкреслено, що легка атлетика є доступним, універсальним та науково обґрунтованим засобом підвищення рівня рухової активності в умовах обмежених ресурсів та підвищених психоемоційних навантажень.