Узагальнення міжнародного досвіду застосування цифрових технологій у протидії фінансовій злочинності та оцінка можливості його адаптації в українських реаліях - Литвиненко, Євгенія Віталіївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному аналізу міжнародного досвіду застосування цифрових технологій у протидії фінансовій злочинності та оцінці можливості його адаптації в українських реаліях. Актуальність дослідження зумовлена стрімкою цифровізацією фінансового сектору, появою криптовалют та децентралізованих платформ, що створило принципово нові виклики для виявлення та запобігання відмиванню коштів. У роботі досліджено європейський підхід до регулювання штучного інтелекту у фінансовому секторі на основі принципу оцінки ризиків, проаналізовано роль GDPR у забезпеченні прозорості автоматизованого прийняття рішень та захисту персональних даних. Систематизовано основні цифрові технології протидії фінансовій злочинності, включаючи блокчейн-аналітику, біометричну верифікацію, автоматизовані системи моніторингу транзакцій та RegTech-рішення. Обґрунтовано значний потенціал України для адаптації міжнародного досвіду завдяки успішному функціонуванню системи Дія, розвитку IT-сектору та входженню до топ-10 країн за обсягом криптовалютних операцій. Ідентифіковано ключові виклики адаптації, включаючи обмежені фінансові ресурси, недосконалість законодавства та виклики воєнного стану. Надано практичні рекомендації щодо поетапного впровадження цифрових технологій через розробку національної стратегії, удосконалення законодавчої бази та забезпечення міжвідомчої координації.