Розвиток графомоторних навичок у дітей старшого дошкільного віку через інтеграцію сенсорних ігор та пісочних боксів - Бондар, В. Г.; Прокопенко, Ю. Ю. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядається проблема формування графомоторних навичок у дітей старшого дошкільного віку як однієї з ключових передумов успішного оволодіння письмом у школі. Закцентовано увагу, що процес письма є одним із найскладніших для дитини, оскільки вимагає не лише розвитку дрібної моторики, а й вироблення стійких графічних рухів руки, що забезпечують правильне відтворення письмових знаків та їх поєднань. Окрему увагу приділено фізіологічним аспектам цього процесу: недостатня зрілість лобових часток мозку у дітей дошкільного віку ускладнює формування письма, проте цілеспрямовані вправи та ігри сприяють розвитку потрібних навичок. Важливим інструментом розвитку графомоторики виокремлено сенсорні ігри, зокрема ігри з піском, які активізують не лише дотикові відчуття, а й пропріоцептивну та вестибулярну системи. Пісок постає як універсальний природний матеріал, що створює умови для експериментування, творчості, художньої та ігрової діяльності. Доведено, що взаємодія з піском розвиває дрібну моторику, тактильну чутливість, міжпівкульні зв’язки мозку, а також сприяє мовленнєвій активності та психологічному розвантаженню дітей. В статті наведено приклади вправ із піском (малювання пальцями, використання додаткових предметів, створення слідів тощо), які не лише цікаві дітям, а й підвищують їхню готовність до письма. Окремо акцентовано на значенні синхронної роботи обох рук у формуванні інтелектуально-логічного та емоційно-образного сприйняття. Зроблено висновок, що розвиток графомоторних навичок у дітей дошкільного віку неможливий без систематичного включення сенсорних ігор у освітній процес. Ігри з піском виступають не лише як метод підготовки руки до письма, а й як засіб гармонізації психоемоційного стану, розвитку креативності, соціалізації та цілісного особистісного становлення дитини.