Вдосконалення національного трудового законодавства шляхом порівняння з трудовим законодавством Нідерландів - Літвинчук, Д. П.; Галушко, Д. Р.; Антонюк, П. П. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Через поглиблення соціальної та економічної кризи в Україні зростає роль трудового права, як ключового механізму регулювання трудових відносин. У статті піднімається проблема інтеграції українського трудового права до європейських стандартів соціального захисту в сфері трудових відносин. Очевидно, що для створення інноваційного, формального, насиченого та конкурентноспроможного ринку праці потрібно адаптувати національне законодавство до вимог Європейського Союзу. Нідерландське трудове законодавство вважається таким, що має взірцеву модель регулювання зайнятості в Європі. Особливу увагу в даній статті приділено порівнянню двох моделей – української та нідерландської. Голландія постійно входить до числа найбільш сприятливих для бізнесу країн в Європі. Досвід цієї держави має міцну систему соціального захисту, гнучкі форми зайнятості та забезпечує баланс між інтересами працівника та роботодавця. Обґрунтовано, що запозичення цієї системи є важливим для визначення ефективних напрямів модернізації українських робочих відносин. Пристосування українського законодавства до стандартів ЄС зможе покращити умови праці, підвищити захист прав працівників, зменшити випадки дискримінації та сприятиме загальному підвищенню рівня соціальних гарантій. Такий підхід може стати фундаментом, на якому буде побудований соціально-орієнтований та стабільний ринок праці України, а також підвищити внутрішній економічний стан країни. Планування подальших досліджень полягає у поглибленні аналізу практичних засобів, які можуть виникати в процесі імплементації європейських норм і трудової моделі Королівства Нідерланди, а також урахуванні соціальних, економічних і нестабільних умов життя в державі, зокрема під час воєнного стану. За результатами досліджень виявлено недосконалість механізмів, які мали б забезпечити соціальну захищеність суб’єктів трудового права, та наявність дискримінаційних практик в українському трудовому законодавстві.