Правове регулювання діяльності профспілок - Сенько, А. Р.; Глас, Т. В.; Гаврилюк, В. І. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті комплексно досліджено правове регулювання діяльності професійних спілок в Україні, визначено їх місце та роль у системі соціального партнерства, а також проаналізовано ключові проблеми й виклики, що постають перед профспілковим рухом у сучасних умовах. Автором здійснено багатовимірний аналіз нормативно-правової бази, включно з конституційними гарантіями свободи об’єднання, спеціальним законодавством про профспілки та міжнародними стандартами МОП, що забезпечують фундаментальні права профспілкових організацій. Окремо висвітлено особливості правового статусу профспілок різних типів – загальних, галузевих і спеціалізованих, зокрема тих, що діють у правоохоронних органах, де існують специфічні обмеження щодо страйків та протестної діяльності. Стаття охоплює теоретичні й практичні аспекти реалізації профспілками своїх повноважень у сфері колективних переговорів, контролю за дотриманням трудового законодавства та участі у вирішенні колективних трудових спорів. Значну увагу приділено ролі профспілок у тристоронньому соціальному діалозі, їхній репрезентативності та впливу на формування державної соціально-економічної політики, зокрема через діяльність Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Особливий інтерес становить історичний екскурс, присвячений Будинку профспілок у Києві як символу українського профспілкового руху та прикладу вразливості профспілкової інфраструктури під час суспільно-політичних криз. Наведені приклади свідчать про необхідність розробки додаткових правових механізмів захисту майна та діяльності профспілкових організацій у надзвичайних умовах. Зроблені у статті висновки вказують на необхідність модернізації профспілкового законодавства, цифровізації профспілкової діяльності, розширення механізмів участі у соціальному діалозі та адаптації профспілкового руху до сучасних економічних реалій, включно з ринком гнучкої зайнятості. Результати дослідження мають практичне значення для формування державної політики у сфері праці, діяльності профспілкових органів та розвитку системи соціального партнерства в Україні.