Вирішення трудових спорів у суді - Терлецький, В. В.; Ярунів, А. П.; Лось, Н. А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У роботі досліджено особливості судового вирішення трудових спорів як важливого механізму захисту трудових прав громадян. Проаналізовано значення судового процесу як показника рівня соціальної справедливості, ефективності правової системи та правової культури суспільства. Розкрито сутність трудового спору як наслідку порушення балансу інтересів між працівником і роботодавцем. Показано, що вирішення таких спорів потребує поєднання формальної законності з принципами справедливості, добросовісності та рівності сторін. Окрему увагу приділено тенденціям гуманізації судової практики у справах про незаконне звільнення, невиплату заробітної плати та зміну умов праці. Наголошено на необхідності вдосконалення процесуальних гарантій, розвитку медіації та забезпечення виконання судових рішень. Зроблено висновок, що ефективність судового захисту трудових прав залежить від поєднання правових реформ із підвищенням правової свідомості громадян. Підкреслено роль судової влади у зміцненні довіри до правової системи та утвердженні принципів соціальної справедливості.