Соціальні аспекти цифрової інклюзії у сфері пенсійного забезпечення - Юрченко, О. А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджуються соціальні аспекти цифрової інклюзії у сфері пенсійного забезпечення як ключового чинника модернізації соціальної політики та розширення доступу громадян до якісних публічних послуг. Особлива увага приділена впливу цифрових технологій на підвищення прозорості, оперативності та персоніфікації обліку пенсійних прав, що є критично важливим в умовах демографічних змін і зростання потреби у справедливому розподілі соціальних ресурсів. Розкрито роль цифрових платформ, аналітичних інструментів і автоматизованих сервісів у забезпеченні рівного доступу населення до інформації, підвищенні цифрової грамотності та формуванні нової моделі взаємодії громадянина з пенсійними інституціями. Обґрунтовано, що цифрова інклюзія сприяє зниженню адміністративних бар’єрів, мінімізації помилок обліку, підвищенню довіри до державних органів та розширенню можливостей самостійного контролю пенсійних накопичень. Визначено ключові соціально-економічні ефекти цифровізації, серед яких: посилення соціальної захищеності, зміцнення фінансової стійкості пенсійної системи та формування більш гнучкої, прозорої й орієнтованої на потреби громадян моделі пенсійного забезпечення. Отримані результати дозволяють окреслити перспективні напрями удосконалення цифрової інклюзії та підвищення соціальної ефективності пенсійної політики в умовах цифрової трансформації суспільства.