Індустрія краси як драйвер формування гнучких форматів зайнятості та інструмент довгострокової економічної безпеки жінок у кризові періоди - Рябошапка, Вікторія Валеріївна (Академічні візії, 2022)
У статті досліджено роль індустрії краси як соціально-економічного сектору, що забезпечує формування гнучких форматів зайнятості та сприяє зміцненню економічної безпеки жінок у кризові періоди. Показано, що в умовах воєнних дій, економічної нестабільності та трансформації ринку праці жінки потребують альтернативних моделей професійної діяльності, здатних забезпечити стійке джерело доходу. Індустрія краси як сфера малого й мікропідприємництва відкриває можливості для гнучкої самозайнятості через роботу в домашніх студіях, оренду робочих місць, мобільні формати надання послуг та онлайн-консультації. Підтверджено компенсаторну функцію сфери краси в періоди кризи: вона швидко адаптується до змін попиту, забезпечує жінок додатковими джерелами доходу, підтримує економічну стійкість домогосподарств. Окреслено ризики нерегульованих форматів самозайнятості: нестабільність доходів, відсутність соціальних гарантій, тінізацію економічної діяльності. Сформульовано висновок, що індустрія краси є стратегічним ресурсом для зміцнення економічної безпеки жінок та підвищення їхньої стійкості у періоди криз.