Роль Національного агентства з питань запобігання корупції у протидії корупційним правопорушенням - Сумало, Назарій (Академічні візії, 2024)
Анотація. Стаття присвячена визначенню ролі Національного агентства з питань запобігання корупції у протидії корупційним правопорушенням. Наголошено, що корупція є однією з найгостріших проблем сучасного українського суспільства, яка впливає на всі сфери життя держави – економіку, політику, правову систему та соціальні відносини. Її масштабність та системність становлять серйозну загрозу національній безпеці, економічному розвитку та міжнародному іміджу України. У зв’язку з цим боротьба з корупцією є пріоритетним напрямом державної політики, що вимагає комплексного підходу, ефективного правового регулювання та належного функціонування відповідних органів. З’ясовано, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) є одним із ключових елементів антикорупційної інфраструктури України. Цей орган відіграє важливу роль у формуванні системи запобігання корупції, забезпеченні прозорості діяльності державних органів та посадових осіб, а також у створенні умов для доброчесності в суспільстві. Констатовано, що основна функція НАЗК полягає у запобіганні корупційним правопорушенням шляхом реалізації превентивних заходів, моніторингу дотримання антикорупційного законодавства, контролю за фінансовими деклараціями посадовців, а також проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів. Підкреслено вагомість НАЗК з проведення аналітичної функції, яка полягає у виявленні системних проблем та розробці рекомендацій для органів державної влади. Завдяки цьому забезпечується комплексний підхід до боротьби з корупцією, що включає не лише репресивні, а й превентивні заходи. Виокремлено низку викликів, які впливають на ефективність діяльності НАЗК, з-поміж яких, недостатнє фінансування, обмеженість кадрових ресурсів та складнощі у співпраці з іншими державними органами. Крім того, важливою проблемою залишається недосконалість законодавчого регулювання, що іноді створює правові колізії та ускладнює виконання поставлених завдань. Підкреслено, що успішна діяльність НАЗК значною мірою залежить від рівня суспільної підтримки та довіри громадян. У цьому контексті важливим є забезпечення прозорості процесів, відкритість у прийнятті рішень та активна комунікація з громадськістю. Лише за умови ефективної взаємодії з суспільством можливо досягти реальних змін у сфері протидії корупції.