Судовий контроль за виконанням судових рішень - Тарасенко, Леонід Леонідович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена правовому аналізу особливостей здійснення судового контролю за виконанням судових рішень. Доведено, що судовий контроль за виконанням судових рішень здійснюється за допомогою розгляду та вирішення справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність органів та посадових осіб державної виконавчої служби, приватних виконавців. Встановлено, що судовий контроль за виконанням судових рішень у цивільних справах – це особлива форма правосуддя, де процесуальна діяльність суду пов’язана із виконанням судових актів у цивільних справах, яка здійснюється у формі процесуального контролю за законністю рішень, дій або бездіяльності посадових осіб та органів державної виконавчої служби у виконавчому провадженні шляхом розгляду скарг. Доведено, що право на звернення із скаргою до суду мають сторони виконавчого провадження. Встановлено, що суд є не учасником виконавчого провадження, а органом, який здійснює контроль за виконанням судових рішень. Обґрунтовано, що право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність органів та посадових осіб державної виконавчої служби, приватних виконавців повинні мати особи, які беруть участь у виконавчому провадженні, а саме сторони виконавчого провадження, оскільки вони безпосередньо зацікавлені у виконанні/невиконанні рішення суду. Встановлено, що закон розмежував компетенцію суду та адміністративного суду у справах про оскарження рішень, дій чи бездіяльності державних / приватних виконавців. Доведено, що роль суду на стадії виконавчого провадження є досить значною, оскільки крім функцій щодо видачі виконавчого документа, повноважень, пов’язаних з рухом виконавчого провадження та усуненням недоліків судового рішення, суд також розглядає скарги на рішення, дії чи бездіяльність державних виконавців та інших посадових осіб державної виконавчої служби, приватних виконавців. Процес оскарження відбувається за загальними правилами цивільного процесу з урахуванням особливостей, які притаманні цій категорії справ (щодо предмету оскарження, строків розгляду справи тощо). Доведено, що здійснення судом контролю за виконанням судових рішень сприяє запобіганню можливому порушенню прав та свобод учасників виконавчого провадження та осіб, які залучаються до проведення виконавчих дій, відновлює їх права у разі порушення, а також, що найголовніше, сприяє досягненню мети всього цивільного судочинства – реальний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб, які звертаються до суду за цим бажаним для них захистом.