Вплив добросовісної економічної експертизи на ефективність антимонопольної (конкурентної) політики України - Морозова, Олена (Академічні візії, 2025)
Анотація. Метою дослідження є науково обґрунтувати, як добросовісність та методологічна якість економічної експертизи впливає на точність встановлення шкоди конкуренції, вибір засобів реагування та стійкість рішень антимонопольного органу і судового контролю в Україні в умовах воєнних шоків після лютого 2022 року. Об’єктом дослідження є процес підготовки та використання економічної експертизи у справах щодо концентрацій, узгоджених дій і зловживання домінуванням, які розглядаються антимонопольним органом і судами, включно з даними, моделями, припущеннями та процедурами їхньої перевірки. Визначено роль добросовісної економічної експертизи як центрального елементу доказовості антимонопольної (конкурентної) політики, який забезпечує коректне встановлення причинно-наслідкових зв’язків між поведінкою компаній і наслідками для цін, якості, вибору та інновацій. Обґрунтовано, що на ринках із високою складністю, зокрема цифрових та інноваційно-інтенсивних, критичним є перехід від формальної аргументації до відтворюваних розрахунків, прозорих припущень, аналізу чутливості та перевірки альтернативних пояснень, що прямо підвищує стійкість рішень антимонопольного органу у судовому контролі. Доведено, що актуальність проблеми посилюється масштабами контролю концентрацій, адже за статистикою Організації економічного співробітництва та розвитку переважна більшість злиттів у юрисдикціях світу дозволяється безумовно, тоді як частка втручань є малою, що підвищує саму ціну кожної помилки економічної оцінки. Встановлено, що результати ретроспективних досліджень підтверджують ризик негативних ефектів навіть у дозволених угодах, зокрема у значній частці оцінок фіксується зростання цін після горизонтальних злиттів, що вимагає посилення стандартів економічного аналізу та доброчесності експертних висновків. Охарактеризовано практичну роль економічної експертизи у конструюванні засобів реагування, включно з висновками про неоднакову результативність різних типів зобов’язань і потребу у реалістичній перевірці їхньої виконуваності та здатності відновлювати конкуренцію. Окремо встановлено, що для України після повномасштабного збройного вторгнення російської федерації у лютому 2022 року добросовісна економічна експертиза набуває додаткового значення через воєнні шоки, дефіцити та логістичні розриви, які ускладнюють відокремлення об’єктивних витратних чинників від антиконкурентної поведінки.