Проєктна діяльність як педагогічна умова стимулювання формування громадянської компетентності студентів - Маслюк, Андрій Дмитрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті теоретично обґрунтовано використання проєктної діяльності як педагогічної умови стимулювання формування громадянської компетентності студентів в освітньому середовищі закладу вищої освіти. Проаналізовано сучасні наукові підходи до трактування сутності громадянської компетентності студентів та уточнено її структурну композицію, яка охоплює когнітивний, ціннісний, особистісний і діяльнісний компоненти. Розкрито зміст поняття «педагогічні умови формування громадянської компетентності студентів в освітньому середовищі закладу вищої освіти». З’ясовано, що проєктна діяльність має високий дидактичний і виховний потенціал завдяки поєднанню теорії з практикою та орієнтації на вирішення суспільно значущих проблем. Доведено, що участь студентів в соціальних, волонтерських і навчально-дослідницьких проєктах сприяє формуванню активної громадянської позиції, відповідальності та критичного мислення студентської молоді.