Цифрові педагогічні технології у формуванні комунікативної компетентності майбутніх педагогів: моделі, інструменти, результати - Власенко, Олег Олександрович (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто цифрові педагогічні технології як важливий чинник формування комунікативної компетентності майбутніх педагогів, підкреслено актуальність інтеграції інтерактивних платформ, штучного інтелекту та мультимодальних інструментів у сучасну професійну підготовку. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування ролі цифрових технологій у розвитку навичок діалогічного, соціально-емоційного та професійного спілкування, систематизація інструментів їх упровадження та моделювання цифрового освітнього середовища, здатного забезпечувати можливості для ефективн ої взаємоді ї учасників освітнього процесу. З’ясовано, що диджиталізація трансформує педагогічну комунікацію, розширюючи її формати та підвищуючи роль мультимодальної взаємодії. Обґрунтовано, що інтеграція таких платформ, як Moodle, Zoom, Teams та Miro, розширює можливості здобувачів вищої освіти брати участь у структурованих дискусіях, спільних проєктах та педагогічних симуляціях. У висновках зазначено, що цифрові педагогічні технології сприяють формуванню комунікативної готовності майбутніх педагогів, забезпечуючи безперервну практику, збільшуючи різноманітність комунікативних сценаріїв і стимулюючи рефлексивне мислення.