Цифрова трансформація інвестиційних механізмів у забезпеченні інноваційного розвитку оборонної промисловості України - Котвицька, Наталія Миколаївна; Майстат, Юрій Валерійович; Шулик, Павло Олександрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню процесів цифрової трансформації інвестиційних механізмів у контексті забезпечення інноваційного розвитку оборонно-промислового комплексу України. У роботі проаналізовано сучасний стан інвестування оборонної промисловості в умовах воєнного часу та визначено ключові виклики, що перешкоджають залученню капіталу в інноваційні оборонні проєкти. Досліджено потенціал цифрових технологій для модернізації інвестиційних процесів, включаючи блокчейн-платформи для прозорого фінансування, штучний інтелект для оцінки інвестиційних ризиків, краудфандингові механізми для залучення коштів громадян, цифрові екосистеми для координації державно-приватного партнерства. Особливу увагу приділено аналізу міжнародного досвіду впровадження цифрових інвестиційних інструментів у оборонному секторі країн НАТО, зокрема США, Великої Британії, Ізраїлю. Обґрунтовано необхідність створення національної цифрової платформи оборонних інвестицій, яка б інтегрувала державні, приватні та міжнародні джерела фінансування, забезпечила прозорість використання коштів, автоматизувала процеси оцінки та відбору проєктів. Проаналізовано роль венчурного капіталу у фінансуванні оборонних стартапів та dual-use технологій, визначено перспективи розвитку спеціалізованих оборонних венчурних фондів в Україні. Досліджено механізми токенізації оборонних активів як інноваційного способу залучення інвестицій через випуск цифрових токенів, забезпечених реальними активами або майбутніми доходами. Виявлено правові, технологічні та організаційні бар’єри на шляху цифровізації інвестиційних процесів в оборонній сфері, запропоновано шляхи їх подолання. Обґрунтовано концепцію «розумних контрактів» для автоматизації виконання інвестиційних угод та контролю за цільовим використанням коштів. Розроблено модель інтеграції цифрових інвестиційних механізмів у національну інноваційну екосистему оборонної промисловості з визначенням ролей державних органів, приватних інвесторів, науково-дослідних установ, підприємств оборонно-промислового комплексу.