Обіг земель сільськогосподарського призначення: особливості правочинів купівлі-продажу - Курило, Володимир Іванович; Горіславська, Інна Вікторівна; Адамович, Оксана Вікторівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексне дослідження правової природи правочинів щодо земель сільськогосподарського призначення, що є ключовим елементом формування прозорого та ефективного ринку аграрних земель в Україні. Розкрито основні складові правового забезпечення таких правочинів, зокрема визначено вимоги до їх форми, суб’єктного складу сторін, обмежень щодо площі та цільового призначення земельних ділянок. Особливу увагу приділено процедурним аспектам – нотаріальному посвідченню та державній реєстрації переходу прав, які виступають гарантіями легітимності та правової визначеності угод. Проаналізовано інститут переважного права купівлі земельних ділянок, окреслено ризики, що виникають у разі недотримання встановлених процедур, а також практичні проблеми, з якими стикаються учасники ринку. Висвітлено питання щодо співвідношення приватних та публічних інтересів у сфері земельних правовідносин. На основі проведеного аналізу обґрунтовано необхідність удосконалення законодавчих механізмів, спрямованих на забезпечення прозорості, стабільності та правової визначеності обігу земель сільськогосподарського призначення, що є важливим чинником інтеграції України до європейського правового простору та розвитку аграрного сектору.