Баскетбол 3×3 як детермінанта розвитку рухової активності та мотивації школярів у процесі формування національної стійкості - Балацька, Лариса (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено результати впливу варіативного модуля «Баскетбол 3×3» на рівень рухової активності учнів 5-го класу. Актуальність зумовлена тенденцією до зниження рухової активності школярів та потребою впровадження ігрових форм, що забезпечують високу моторну щільність і залученість всіх учасників. Метою дослідження було визначити зміни показників рухової активності після проходження учнями 18 годин занять модуля «Баскетбол 3×3». Комплекс оцінювання включав: хронометраж уроків, реєстрацію кількості кроків, активні хвилини різної інтенсивності за даними фітнес-трекерів, визначення ЧСС після інтенсивних фрагментів та педагогічних спостережень. Встановлено статистично значуще зростання моторної щільності уроку (p<0,05), часу активної роботи (p<0,05), кількості кроків (p<0,01), та тривалості хвилин помірної та високої інтенсивності (p<0,05). Спостерігалося збільшення частоти коротких вибухових дій та активна участь школярів у грі. Підвищення суб’єктивної оцінки активності учнів свідчить про зростання цікавості та емоційного залучення до занять. Отримані результати підтверджують, що баскетбол 3×3 є ефективним педагогічним засобом для уроків фізичної культури та може бути рекомендований для підвищення рухової активності школярів і оптимізації структури навчального процесу.