Механізми формування стійкої навчальної мотивації учнів різних вікових груп: філософський і теоретико-психологічний виміри - Щербан, Тетяна Дмитрівна; Розман, Ірина Іллівна; Карташова, Любов Андріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджуються механізми формування стійкої навчальної мотивації учнів різних вікових груп із поєднанням філософського та теоретико-психологічного підходів. Актуальність роботи обумовлена необхідністю розуміння процесів мотиваційного розвитку в умовах воєнного стану, коли навчальна діяльність ускладнюється психологічним та соціальним тиском, що впливає на ефективність пізнавальної активності та залученість учнів до навчання. Теоретичний аналіз спирається на сучасні концепції мотивації, зокрема теорію самодетермінації Е. Десі та Р. Раяна, соціально-когнітивну теорію А. Бандури та когнітивно-розвивальні підходи Ж. Піаже і Дж. Брунера. Визначено ключові психологічні механізми стійкої навчальної мотивації: смислотворення, інтеріоризація навчальних цілей, емоційно-позитивне підкріплення діяльності, рефлексія навчального досвіду, автономія та суб’єктність учня. Емпіричне дослідження охопило 120 учнів двох вікових груп: молодших школярів (2–4 класи) і підлітків (7–9 класи). Для оцінки навчальної мотивації застосовувалися адаптовані психодіагностичні методики: «Опитувальник навчальної мотивації молодших школярів» та «Шкала навчальної мотивації» (Learning Motivation Scale). Результати свідчать про вікову специфіку мотиваційної структури: у молодших школярів домінує внутрішня мотивація, яка забезпечує високий пізнавальний інтерес, емоційну залученість та орієнтацію на процес навчання. У підлітків спостерігається більш збалансована мотиваційна структура, зниження рівня внутрішньої мотивації та зростання впливу зовнішніх соціальних чинників, таких як оцінки, очікування однолітків і потреба у визнанні. Виявлено більшу диференційованість та внутрішню суперечливість мотиваційних проявів у підлітковому віці, що вказує на ускладнення механізмів регуляції навчальної діяльності. Порівняльний аналіз підкреслює перехід від безпосередньо-пізнавальної до соціально й ціннісно опосередкованої мотивації навчання, що вимагає застосування віково диференційованих освітніх стратегій. Філософський аспект дослідження показує зміну способів смислотворення навчальної діяльності: від переживання навчання як цінності самої по собі у молодших школярів до пошуку особистісного, соціального та екзистенційного сенсу у підлітковому віці. Отримані результати мають практичне значення для розвитку стійкої навчальної мотивації, формування навчальної автономії та рефлексивних компетентностей учнів, а також для побудови освітніх стратегій у кризових і стресових умовах, зокрема воєнного стану.