Еволюція банківських послуг і поведінка споживачів на фінансовому ринку в умовах війни - Ліпич, Любов Григорівна; Надейко, Микола Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний науково-аналітичний аналіз еволюції банківських послуг і змін у поведінці споживачів на фінансовому ринку України в умовах повномасштабної війни. Обґрунтовано, що воєнні події стали системним випробуванням для фінансового сектору, водночас прискоривши глибокі структурні та інституційні трансформації. Дослідження засвідчує, що банківські установи адаптувалися до кризових умов шляхом активної цифровізації сервісів, розвитку дистанційних каналів обслуговування, інтеграції фінтех-рішень і перегляду підходів до кредитної та ризик-менеджментної політики. Особливу увагу приділено зростанню ролі операційної та кіберстійкості банків як передумови безперервності фінансових послуг і збереження довіри клієнтів у ситуації підвищених безпекових загроз. Проаналізовано вплив антикризових регуляторних рішень держави, зокрема розширення гарантій за депозитами, а також значення євроінтеграційних процесів, пов’язаних з імплементацією стандартів PSD2, розвитком відкритого банкінгу та гармонізацією правил платіжного ринку з нормами ЄС. У роботі показано, що трансформація банківських послуг супроводжується суттєвими змінами фінансової поведінки споживачів, які проявляються у зростанні частки безготівкових розрахунків, активнішому використанні мобільного банкінгу, зміні структури споживчих витрат і посиленні патріотично зумовлених економічних рішень. Виявлено тенденції до підвищення фінансової свідомості домогосподарств, диверсифікації заощаджень і формування більш раціональних стратегій управління персональними фінансовими ризиками. Узагальнення отриманих результатів дало змогу визначити синергетичний характер взаємодії цифрових трансформацій, регуляторних реформ і поведінкових змін, що формують підґрунтя для становлення стійкої, конкурентоспроможної та інтегрованої до європейського простору фінансової системи України в умовах воєнних і післявоєнних викликів.