Людський потенціал як ключовий детермінант конкурентоспроможності регіональної економіки - Зарічна, О. В.; Бочко, О. Ю. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено людський потенціал як ключовий детермінант конкурентоспроможності регіональної економіки України в умовах трансформаційних змін та воєнних викликів. Обґрунтовано, що людський потенціал є багатовимірною соціально-економічною категорією, яка охоплює демографічні характеристики, рівень освіти, стан здоров’я, трудову активність і можливості професійної реалізації населення, та визначає здатність регіонів до економічного зростання й адаптації до криз. На основі поєднання міжнародних індексів (HCI, HDI) і національних статистичних показників здійснено емпіричний аналіз стану людського потенціалу та економічної активності в Західному і Центральному регіонах України у 2021–2024 рр. Запропоновано інтегральний індекс конкурентоспроможності регіональної економіки, що базується на оцінці освітнього, трудового потенціалу та економічної активності. Результати розрахунків засвідчили вищу стійкість і адаптаційну спроможність Західного регіону, тоді як Центральний регіон зазнав глибших демографічних і структурних втрат унаслідок воєнних дій. Виявлено ключові проблеми, що стримують конкурентоспроможність регіонів, зокрема міграційні втрати, скорочення освітнього контингенту, зниження підприємницької активності та недостатню узгодженість регіональної політики з потребами розвитку людського потенціалу. Обґрунтовано напрями регіональної політики, спрямовані на відновлення, збереження та ефективну економічну реалізацію людського потенціалу як основи підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки України.