Спортивні здобутки українців на міжнародній арені: історико-аналітичний огляд - Семаль, Наталія Володимирівна; Серебряков, Олег Юрійович; Гах, Роман Васильович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Розкрито основні досягнення вітчизняних спортсменів на міжнародних змаганнях у період з 1991-2025 рр. Було охарактеризовано провідні виступи на чемпіонатах світу, Олімпійських іграх, Паралімпійських іграх, чемпіонатах Європи та кубках світу. Поетапно обґрунтовано становлення та розкіт спортивної галузі в Україні від моменту здобуття нею незалежності. Також описано про кожен вид спорту, а саме: гімнастика, легка атлетика, фехтування, важка атлетика та бокс, і не менш вагомі види спорту такі як: волейбол, футбол та інші командні види спорту. Здійснений фаховий аналіз охоплював дослідження науково-методичної підтримки, ретельне стратегічне планування, критично важливу роботу тренерського штабу, а також обсяг державної фінансової та організаційної допомоги спортивній сфері. При цьому, автори статті досить детально роз’яснили, що сьогодні вітчизняна спортивна галузь неминуче стикається з низкою надзвичайно гострих соціальних та економічних труднощів, які вимагають негайного та комплексного вирішення на найвищому рівні. Однією з найвагоміших і, мабуть, найбільш відчутних проблем справедливо визнано значний брак державного фінансування, що безпосередньо спричиняє масовий відтік висококваліфікованих фахівців і перспективних спортсменів за кордон, які змушені шукати там значно кращі умови для тренувань та професійного розвитку. Крім того, не можна не враховувати, що сам по собі воєнний стан істотно збільшив як психологічне напруження, так і фізичні навантаження абсолютно на всіх без винятку учасників спортивного процесу. Аналізуючи поточний стан справ, стає очевидним, що абсолютно неможливо обійти увагою ті значні та потужні позитивні результати, яких змогли досягти українські атлети на міжнародній арені; це охоплює не лише класичні дисципліни, які мають глибокі багатовікові традиції, та олімпійські види спорту, але й також новітні напрямки, що лише починають активно набирати популярності на світових змаганнях. Безперечно, подібні вражаючі тріумфи надзвичайно суттєво посилюють суспільний інтерес до спорту серед широких верств громадян України.