Цифровізація бізнес-моделі онлайн-торгівлі: тренди і напрями трансформації - Чумак, Оксана; Гримак, Єлєна (Академічні візії, 2025)
Анотація. При бізнес-моделі е-комерції всі операції здійснюються через онлайн-платформи у цифровому середовищі, за якої інтеграція бізнес-процесів визначає гнучкість та своєчасність. Деякі аспекти сучасних тенденцій у розвитку цифровізації бізнес-процесів потребують свого наукового розвитку, оскільки залишаються невирішеними у контексті діяльності онлайн-торгівлі. У статті охарактеризовано вплив цифровізації на формування бізнес-моделі онлайн-торгівлі через призму особливостей сучасних інструментів та сформульовано теоретико-методичний підхід до оцінювання впливу цифровізації на онлайн-торгівлю. Метою статті є обґрунтування впливу цифровізації на онлайн-торгівлю шляхом аналізу чинників й інструментів цифрової трансформації й окреслення викликів і перспектив подальшого зростання галузі відповідно до глобальних цифрових трендів. Розглянуто особливості цифровізації, як чинника економічного розвитку, який трансформує традиційні бізнес-моделі. Акцентовано на основних напрямках, що притаманні розвитку електронної торгівлі, як складовій цифрового бізнесу. Систематизовано напрями впливу цифровізації на економіку та онлайн-торгівлю, які охоплюють економічні і соціальні аспекти та підкреслюють необхідність адаптації бізнес-моделей до нових умов, розвитку професійних компетенцій працівників та впровадження інноваційних рішень у бізнес процеси. Уточнено й охарактеризовано можливості використання у e-commerce таких цифрових інструментів: штучного інтелекту, Big Data та ML. Запропоновано змістової структури трирівневої блок-схеми удосконаленого теоретико-методичного підходу до оцінювання впливу цифровізації на онлайн-торгівлю, який інтегрує цифрову інфраструктуру, інноваційний потенціал і міжнародну мережеву взаємодію підприємств у єдину методичну модель оцінювання рівня цифрового розвитку. Підтвердженням розвитку такого підходу є сформовані тенденції на ринку електронної торгівлі.