Проблеми автентичності та допустимості електронних доказів у кримінальних провадженнях, пов’язаних із корупцією - Бундз, Ростислав; Мартинишин, Григорій; Грещук, Богдан (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено комплекс проблем, що виникають під час оперування цифровими відомостями у процесі розслідування службових злочинів. Авторами проаналізовано сучасний стан вітчизняного законодавства та виявлено термінологічні суперечності, які створюють ризики для визнання матеріалів допустимими у судовому розгляді. Особливу увагу приділено технічним аспектам верифікації первинних даних, зокрема використанню криптографічних алгоритмів та хешування для підтвердження незмінності об’єктів. Висвітлено концепцію «ланцюга збереження» як засадничого принципу роботи з віртуальним простором у криміналістиці. Розглянуто роль міжнародних стандартів та транскордонної співпраці у контексті подолання латентних правопорушень. За результатами роботи запропоновано шляхи вдосконалення процесуальних норм через впровадження обов’язкового залучення фахівців та технічну модернізацію правоохоронної системи, що сприятиме підвищенню якості доказової бази.