Аналіз інституційних засад регулювання інвестиційної привабливості будівельних підприємств - П’ятночка, Борис Володимирович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню інституційних засад регулювання інвестиційної привабливості будівельних підприємств в Україні. Актуальність теми зумовлена необхідністю залучення значних інвестицій для післявоєнної відбудови країни та потребою в зміцненні інституційного середовища в контексті євроінтеграційних процесів. У роботі здійснено теоретичне розмежування понять інвестиційної привабливості, інвестиційного клімату, інвестиційного потенціалу та інвестиційної активності, що дозволило чіткіше окреслити предмет дослідження. Проаналізовано ключові інституційні механізми регулювання інвестиційної привабливості, зокрема правовий захист прав власності та інвестицій, полегшення регуляторних процедур і дерегуляція, конкурентна політика та антимонопольне регулювання, а також антикорупційна інфраструктура. Особливу увагу приділено сучасним викликам, що постали перед Україною внаслідок повномасштабної війни, та можливостям, які відкриваються завдяки статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Здійснено компаративний аналіз українського та американського досвіду інституційного забезпечення інвестиційної привабливості будівельної галузі. Виявлено, що США завдяки зрілим інституціям, стабільній правовій системі та цільовим державним стимулам посідають провідні позиції у світі за привабливістю для інфраструктурних інвестицій. Обґрунтовано пріоритетні напрями підвищення інвестиційної привабливості української будівельної галузі: зміцнення верховенства права, розбудова механізмів страхування інвестицій і деризикування, гармонізація регуляторного поля з ЄС та продовження цифровізації публічних послуг.