Дослідження факторів економічної безпеки будівельних підприємств в умовах цифровізації - Секретар, І. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному аналізу факторів економічної безпеки будівельних підприємств в умовах цифровізації з урахуванням сучасних викликів, що постали перед Україною. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переосмислення традиційних підходів до забезпечення економічної безпеки підприємств під впливом цифрової трансформації, повномасштабної війни та євроінтеграційних процесів. У роботі здійснено теоретичне розмежування понять економічної безпеки, фінансової безпеки та інформаційної безпеки підприємства, що дозволило чітко окреслити специфіку економічної безпеки будівельних компаній. Проаналізовано сутність та вплив цифровізації на будівельну галузь, виявлено її двоякий характер: з одного боку, цифрові технології відкривають можливості для підвищення ефективності, прозорості та стійкості бізнесу, з іншого – створюють нові ризики, пов’язані з кібервразливістю та технологічною залежністю. Детально досліджено внутрішні та зовнішні фактори економічної безпеки будівельних підприємств. До внутрішніх віднесено фінансову стійкість, матеріально-технічний потенціал, кадрові компетенції та систему менеджменту. Зовнішні фактори охоплюють ринковий попит, конкурентне середовище, державну політику та форс-мажорні обставини, зокрема воєнний стан. Показано, як цифровізація трансформує ці фактори та вимагає інтеграції кіберзахисту в систему економічної безпеки. Особливу увагу приділено українському контексту, включаючи вплив повномасштабної війни на діяльність будівельних підприємств, державні ініціативи з підтримки бізнесу та цифровізації, а також роль євроінтеграції у стимулюванні технологічної модернізації галузі. Обґрунтовано стратегічні напрями зміцнення економічної безпеки: розробка комплексної стратегії управління ризиками, впровадження цифрових систем моніторингу, інтеграція міжнародних стандартів, розвиток кадрового потенціалу та використання державної підтримки для цифрової трансформації.