Межі реалізації права на свободу світогляду в контексті захисту національної безпеки та громадського порядку - Олійник, Ярина (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано юридичну природу обмежень прав людини в умовах сучасних безпекових викликів. Досліджено концепцію поділу внутрішньої та зовнішньої сфер переконань індивіда. Основну увагу приділено застосуванню «трискладового тесту» Європейського суду з прав людини для перевірки легітимності втручання державних органів у приватний простір особи. Висвітлено особливості правового режиму воєнного стану в Україні, що зумовлює трансформацію підходів до публічного порядку. Розглянуто практику застосування санкційних механізмів та рішень органів колективної безпеки щодо релігійних та ідеологічних структур. Аргументовано необхідність дотримання принципу пропорційності між інтересами оборони держави та збереженням засадничих демократичних цінностей. Окреслено роль «войовничої демократії» у протидії гібридним впливам та використанню ідеологічних інструментів для дестабілізації суспільної стабільності.