Динаміка показників функціонального стану системи дихання веслувальників під впливом спеціалізованої програми підготовки - Редьква, Юрій; Куцериб, Тетяна; Ладика, Петро (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті розглянуто проблему оптимізації підготовки веслувальників 14–16 років. Мета роботи: визначити вплив річного тренування із застосуванням блокового підходу (БП) на функціональний стан дихальної системи спортсменів. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 43 веслувальники, розподілені на експериментальну (ЕГ, блоковий підхід) та контрольну (КГ, програма ДЮСШ) групи. Моніторинг життєвої ємності легень (ЖЄЛ) проводився у три етапи. Результати. Встановлено перевагу БП: в ЕГ зафіксовано достовірний приріст ЖЄЛ на 5,42% (2008 р.н.) та 7,25% (2009 р.н.) при p < 0,05, що суттєво перевищує результати КГ. Висновки. Доведено, що блокова періодизація підвищує адаптацію дихальної системи, що є підґрунтям для підвищення спеціальної працездатності та ефективності змагальної діяльності веслувальників.