Гігієнічні аспекти організації оздоровчо-рекреаційної діяльності: сучасні тенденції та вектори розвитку - Маляр, Неля Степанівна; Маляр, Едуард Імрейович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У роботі досліджено фундаментальні складники гігієнічного супроводу активного дозвілля та оздоровлення. Автором проведено аналіз актуальних вимог до облаштування рекреаційних локацій, правил індивідуальної гігієни та науково обґрунтованого дозування фізичних навантажень. Базуючись на здобутках сучасної української наукової думки, висвітлено основні проблеми та перспективні напрями розвитку галузі фізичної рекреації. Також у даній статті розглянуто гігієнічні основи організації оздоровчо-рекреаційних занять, що базуються на принципах адекватності, системності та поступовості. Основну увагу приділено раціональному нормуванню фізичних навантажень та важливості періодів відновлення для зміцнення здоров’я; визначено параметри обсягу та інтенсивності; наведено методику розрахунку «цільової зони» пульсу; описано гігієнічні вимоги до підготовчої, основної та заключної частин навчально-тренувального заняття; охарактеризовано типи інтервалів відпочинку (повні, короткі, активні) та їх роль у запобіганні перевтомі; наведено критерії самоконтролю (колір шкіри, дихання, координація) для диференціації нормальної реакції організму від патологічної перевтоми; акцентовано на важливості дотримання температурного режиму та питного балансу під час занять.