Засоби фізичного виховання у роботі з дітьми із розладами аутистичного спектру - Сергата, Наталія Сергіївна; Сергатий, Микола Олександрович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Практично у всіх наукових працях, присвячених проблемі дітей із розладом аутистичного спектра, вказується на необхідність проведення спеціальних заходів щодо розвитку фізичних здібностей цієї категорії дітей. Дошкільний вік вважається найбільш сприятливим для закладення основ фізичної міцності, витривалості людини, її довголіття. Фізичне виховання є надзвичайно важливою частиною загальної системи виховання, навчання та лікування таких дітей. Рухові порушення, навіть при своєму мінімальному прояві, негативно впливають на загальний стан здоров’я, знижують опір організму до запальних та інфекційних захворювань, несприятливо позначаються на розвитку всіх систем організму та нервово-психічної діяльності. З перших місяців життя діти з розладами аутистичного спектру потребують комплексної системи фізичного виховання. Можна припустити, що розробка та застосування спеціальних засобів фізичного виховання у поєднанні з альтернативними засобами для дітей з розладами аутистичного спектру буде ефективним методом корекції їхнього фізичного стану. У сучасних умовах особливо важливим напрямком профілактики та лікування таких дітей є розробка та використання саме спеціальних засобів фізичного виховання, які можливо включати у спортивні заняття дітей, включаючи різноманітні ігри з ними, застосування вправ з гімнастики, легкої атлетики, координаційних та силових вправ тощо. Важливо розробити та надати методичні рекомендації для практичних фахівців щодо ефективного підбору таких вправ, організації простору, дотримання принципів безпеки та стимулювання адаптивної реакції дитини. В статті розглядається особливість проведення занять з фізичного виховання для дітей дошкільного віку із розладами аутистичного спектру, дається чітке планування занять та зосереджується увага на вирішенні основних завдань. Визначаються спеціальні засоби фізичного виховання для розвитку фізичних здібностей у роботі з дітьми дошкільного віку з розладами аутистичного спектру, які потребують врахування індивідуальних можливостей кожної дитини. У статті надаються певні практичні рекомендації для фахівців фізичного виховання, а також приклади вправ для таких дітей.