Бюджетно-податкова політика в умовах глобалізаційних трансформацій: тенденції, виклики та напрями розвитку - Прокопенко, Наталія Семенівна; Тимошенко, Андрій Олександрович; Котвицька, Наталія Миколаївна; Щербатих, Денис Володимирович; Овсієнко, Наталія Василівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Досліджено трансформацію бюджетно-податкової політики в умовах глобалізації та зростання взаємозалежності економік. Проаналізовано вплив цифровізації, зміни бізнес-моделей та податкової конкуренції на фіскальні системи. Визначено ключові виклики: ерозія податкових баз, обмеження податкового суверенітету, оподаткування цифрових послуг, борговий тиск. Систематизовано міжнародні ініціативи BEPS, Pillar One/Two, ATAD, CRS. Запропоновано концептуальну модель адаптивної бюджетно-податкової політики та напрями її реалізації в Україні з урахуванням податкової прозорості, цифровізації, боротьби з ухиленням та інтеграції екологічних пріоритетів.