Система управління туристично-рекреаційною діяльністю на підприємстві через інтегрування ESG-підходів - Боруцька, Юлія (Академічні візії, 2026)
Анотація. Актуальність теми зумовлена тим, що туристично-рекреаційний сектор одночасно створює значну економічну цінність і генерує суттєві екологічні та соціальні впливи, тому потребує сучасної моделі управління, яка дозволяє не лише підвищувати фінансову результативність, а й системно керувати ризиками та репутацією, зокрема в умовах посилення регуляторних вимог, тиску з боку клієнтів, інвесторів і місцевих громад, а також конкуренції за довіру і лояльність споживачів, які дедалі частіше обирають відповідальні формати відпочинку. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні цілісної системи управління туристично-рекреаційною діяльністю підприємства на основі ESG, тобто екологічних, соціальних та управлінських підходів, із визначенням управлінських процесів, показників та інструментів контролю. Об’єктом дослідження є процеси та механізми управління туристично-рекреаційною діяльністю на підприємстві, включно з операційними процедурами, взаємодією із зацікавленими сторонами та управлінням ризиками. У дослідженні розглянуто систему управління туристично-рекреаційною діяльністю підприємства через інтегрування ESG, тобто екологічних, соціальних та управлінських підходів, як основу довгострокової стійкості бізнесу та підвищення конкурентоспроможності на ринку послуг. Визначено, що специфіка туристично-рекреаційної сфери полягає у прямій залежності якості продукту від стану природного середовища, соціальної безпеки, рівня сервісу та довіри, тому управління має охоплювати не лише продажі й обслуговування, а й повний ланцюг створення цінності, який включає ресурси, інфраструктуру, персонал, постачальників, гостя та місцеву громаду. Охарактеризовано екологічний контур управління, який охоплює енергоефективність, водозбереження, поводження з відходами, зменшення забруднення, збереження ландшафтів та біорізноманіття, а також інтеграцію екологічних практик у стандарти сервісу та проєктування туристичного продукту. Встановлено, що екологічні рішення для підприємства мають прямий економічний ефект, оскільки знижують операційні витрати та підвищують надійність функціонування у пікові сезони, а також зменшують ризики, пов’язані з кліматичною нестабільністю та ресурсними обмеженнями.