Адаптивний спорт як засіб соціальної реінтеграції та підвищення рівня фізичної активності ветеранів МВС з бойовими травмами - Буряк, Світлана Василівна; Дячук, Владислав Вадимович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню ефективності адаптивного спорту як інструменту фізичної та соціальної реінтеграції ветеранів системи МВС із наслідками бойових травм. Автор здійснює порівняльний аналіз інтенсивних функціональних методик (TRX, кросфіт) та інтегративних практик (йога), доводячи доцільність їх поєднання в єдину реабілітаційну екосистему. Визначено роль «спортивної ідентичності» у подоланні кризи самосприйняття при переході від статусу «пацієнта» до статусу «атлета-захисника». Сформовано класифікацію видів адаптивного спорту за функціональним впливом: силовий, когнітивно-моторний, командно-ситуативний та інтеграційний. Особливу увагу приділено концепції «якісної участі» та принципу «рівний-рівному». Запропоновано практичні рекомендації щодо впровадження «Паспорта рухової активності ветерана» та цифрового моніторингу навантажень для запобігання перевтоми ЦНС.