Інституційний механізм державного контролю за дотриманням принципів фінансування політичних партій в Україні - Ковбас, Ігор Васильович; Меленко, Сергій Гаврилович; Михайлюк, В. С. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню інституційного механізму державного контролю за дотриманням принципів фінансування політичних партій в Україні в контексті антикорупційних реформ, воєнного стану та євроінтеграційних зобов’язань держави. Обґрунтовано значення прозорого та підзвітного фінансування політичних партій як необхідної умови демократичної конкуренції, довіри громадян до політичних інститутів і запобігання політичній корупції. Розкрито зміст і взаємозв’язок ключових принципів фінансування партій, зокрема законності джерел, прозорості та підзвітності, рівності можливостей, цільового використання коштів і незалежності політичного процесу від тіньового впливу. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регламентує фінансову діяльність політичних партій в Україні, а також повноваження та практику діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції як центрального суб’єкта інституційного контролю. Окрему увагу приділено впливу пандемії COVID-19 та запровадження воєнного стану на функціонування механізму державного контролю, зокрема тимчасовому призупиненню фінансової звітності партій і перевірочних повноважень НАЗК, що створило ризики втрати прозорості та невідворотності відповідальності. Здійснено зіставлення української моделі контролю з міжнародними стандартами Ради Європи, GRECO, OECD та практиками окремих європейських держав. Виявлено основні проблеми чинної системи, серед яких правові колізії, обмежена ефективність санкцій, інституційна вразливість механізму контролю в умовах надзвичайних обставин. Обґрунтовано напрями відновлення й удосконалення державного контролю за фінансуванням політичних партій, спрямовані на забезпечення стійкості демократичних інститутів, виконання міжнародних зобов’язань України та підвищення довіри суспільства до політичного процесу.