Вплив фіскальної політики на забезпечення розвитку малого підприємництва в Україні - Василевська, Галина Василівна; Жабак, Олег Васильович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено вплив фіскальної політики на забезпечення розвитку малого підприємництва в Україні в умовах структурних трансформацій економіки та посилення бюджетних обмежень. Обґрунтовано значення фіскальних інструментів як ключового елементу державної підтримки малого бізнесу, зокрема податкових пільг, спеціальних режимів оподаткування та бюджетних стимулів. Проаналізовано сучасний стан фіскального регулювання діяльності суб’єктів малого підприємництва, виявлено основні проблеми його реалізації, пов’язані з нестабільністю податкового законодавства, високим рівнем фіскального навантаження та обмеженою доступністю фінансових ресурсів. На основі узагальнення наукових підходів і практики державного управління визначено напрями вдосконалення фіскальної політики з метою підвищення її стимулюючого впливу на розвиток малого підприємництва та зміцнення фінансової стійкості цього сектору економіки. Отримані результати можуть бути використані у процесі формування та коригування державної фіскальної політики у сфері підтримки малого бізнесу.