Педагогічні умови формування цифрових компетентностей майбутніх учителів початкових класів у контексті використання штучного інтелекту - Франчук, Наталія Петрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено теоретичне та методологічне осмислення проблеми формування цифрових компетентностей майбутніх учителів початкових класів у контексті впровадження технологій штучного інтелекту в систему професійної педагогічної підготовки. Актуальність дослідження зумовлена процесами цифрової трансформації освіти, зростанням ролі інтелектуальних технологій у навчанні та необхідністю підготовки педагогів, здатних ефективно, безпечно й етично використовувати інструменти штучного інтелекту у професійній діяльності. Проаналізовано сучасні наукові підходи до трактування цифрових компетентностей, зокрема в межах європейських рамок (DigComp), а також результати зарубіжних досліджень щодо застосування штучного інтелекту в освіті. Виявлено суперечність між активним упровадженням цифрових технологій у початкову освіту та недостатньою розробленістю системних педагогічних умов формування цифрових компетентностей майбутніх учителів із урахуванням потенціалу штучного інтелекту. На основі системного та структурно-функціонального підходів обґрунтовано комплекс педагогічних умов, що забезпечують ефективне формування цифрових компетентностей майбутніх учителів початкових класів, зокрема: створення цифрово орієнтованого освітнього середовища; методичне забезпечення з інтеграцією інструментів штучного інтелекту; формування професійної мотивації та готовності до інноваційної діяльності; розвиток наставництва, колективного навчання та педагогічної рефлексії. Запропоновано узагальнену модель педагогічних умов формування цифрових компетентностей майбутніх учителів початкових класів із використанням технологій штучного інтелекту, що відображає взаємозв’язок між змістом професійної підготовки, цифровими інструментами та результатами навчання. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з розробленням індикаторів оцінювання цифрових компетентностей, етичними аспектами використання штучного інтелекту та моделюванням індивідуальних освітніх траєкторій педагогів.